Traditia spune ca in data de 20 iulie se mananca mere, marul fiind pomul mult iubit de Sfantul Ilie. Dar intai merele se culeg si se duc la biserica sa fie sfintite, iar la sfarsitul slujbei se dau de pomana copiilor. In popor, se crede ca pe lumea cealalta, aceste mere vor deveni de aur.
Nu este ingaduit sa se manance mere inainte de 20 iulie deoarece Sfantul Ilie se supara, se infurie si va arunca cu grindina pe pamanturile celor ce au pacatuit astfel.
Cred ca si Sfantul Ilie cunoaste valoarea nutritionala si terapeutica a merelor, aceste fructe miraculoase raspandite in toata lumea, aliment si medicament in acelasi timp. Exista sute de soiuri de mere si nu intamplator marul este primul aliment care se introduce in alimentatia copilului abia nascut, pentru diversificare, si asta pentru ca se digera foarte usor, iar nutrientii din compozitie sunt complet asimilati.
Un aliment complet
Merele contin toate mineralele si vitaminele de care organismul are nevoie ca sa fie sanatos, sunt foarte bogate in antioxidanti care previn bolile cardiovasculare, sustin imunitatea si previn aparitia bolilor canceroase. Merele se recomanda, fara restrictii, in orice dieta, nu au contraindicatii, nu dau dependenta si nici nu au reactii secundare.
Deoarece coaja merelor contine de doua ori mai multa vitamina C decat pulpa, se recomanda consumul merelor cu tot cu coaja. Daca totusi nu se poate, atunci decojirea sa se faca in strat cat mai subtire si cojile sa nu se arunce. Din coji uscate se poate face o infuzie de mere, racoritoare si bogata in vitamine si minerale, recomandata reumaticilor si persoanelor care sufera de guta.
Decoctul, indicat in caz de bronsita si reumatism
Decoctul de mere se recomanda in bronsite, reumatism si afectiuni intestinale. Se poate prepara atat din mere intregi, necojite, din