* Guvernatorul băncii centrale a ţării îndeamnă la austeritate
Ciprul ar putea avea nevoie de un pachet de asis-tenţă financiară, dacă nu va lua urgent măsuri pentru reducerea impactului exploziei unui depozit de muniţie, care a declanşat o situaţie de criză fără precedent în insulă, a avertizat guvernatorul băncii centrale, Athanasios Orphanides. Oficialul băncii, care este şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, consideră că, în prezent, economia ţării este "în stare de necesitate".
Explozia din 11 iulie, de la un depozit cu muniţie iraniană confiscată, aparţinând unei baze militare, s-a soldat cu 13 morţi, fiind cel mai mare dezastru pe timp de pace din Cipru. Cea mai mare centrală electrică a ţării a fost avariată în urma exploziei, iar o parte din insulă a rămas fără curent electric.
"Ca să poată fi evitat ceea ce este mai rău, inclusiv solicitarea de asis-tenţă financiară şi tot ce se impune în economie, trebuie luate imediat măsuri drastice", a afirmat Orphanides, într-o scrisoare adresată preşedintelui cipriot, Demetris Christofias.
Şeful statului a declarat recent că economia insulei se află într-o situaţie dificilă din cauza avariei suferite de principala centrală electrică de pe insulă, care produce 60% din energia electrică necesară Ciprului.
Statul cipriot este afectat şi de criza datoriilor din Grecia. Economia Ciprului este mică, iar sistemul bancar are o pondere foarte mare în aceasta. Expunerea băncilor cipriote pe Grecia este considerată de agenţia de evaluare financiară Fitch drept o sursă semnificativă de vulnerabilitate, din cauza dificultăţilor crescute cu care se confruntă ţara vecină.
Potrivit Fitch, trei bănci cipriote au o expunere mare pe Grecia: "Bank of Cyprus", "Marfin Popular Bank" şi "Hellenic Bank".
În luna iunie, Fitch a redus calificativul Ciprului de la "AA-" la "A