Două firme au fost contractate de Direcția Silvică Hunedoara pentru a face tăieri de arbori pe aproape 2.000 de hectare în Parcul Național Retezat, suprafață de pădure de molid care, susțin reprezentații Direcției Silvice, cuprinde aproximativ 2.000 de metri cubi de lemn de arbori atacați de dăunători.
Reprezentanții Direcției Silvice Hunedoara dau vina pentru permiterea defrișărilor în zona protejată pe specie de ipide (gândaci) care prin înțepături duce la uscarea trunchiului arborilor. Firmele contractate de direcție nu au ținut cont dacă arborii de pe terenurile defrișate sunt sănătoși sau au fost atacați de dăunători.
Cinci traficanţi de comori dacice sunt cercetaţi pentru valorificarea ilegală a unor tezaure în valoare de peste patru milioane de euro
Judeţul în care se face trafic cu orice, de la brăţări din aur la locomotive cu abur
Mai mult, Direcția Silvică Hunedoara nu obținuse avizele necesare de la Ministerul Mediului, pentru ca operațiunea de defrișare să fie efectuată în legalitate.
“Aproximativ zece la sută din arborii care au fost tăiați erau verzi, sănătoși. Am decis să nu întârziem exploatarea pentru a nu risca să se întâmple și în Retezat ce s-a întâmplat în Munții Tatra, unde 10.000 de hectare de pădure au fost distruse de dăunători”, a declarat Emil Ignat, directorul Direcției Silvice Hunedoara. În zona protejată a Parcului Național Retezat, exploatările vor continua până în luna octombrie.
“Tăierile au avut loc pe râul Șes, într-o zonă de conservare durabilă, dar unde erau permise prin lege. Singura problemă de ilegalitate pe care am constatat-o este că în zonă a fost construit un drum de tractor”, a afirmat Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat.
Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.