Ultra-rapidele economii asiatice au o mare slăbiciune, acolo unde se aşteptau mai puţin. În ultima perioadă băncile centrale din regiune fac eforturi pentru a răspunde adecvat unei probleme care devine din ce în ce mai presantă: scumpirea mâncării.
Carnea de porc s-a scumpit cu 57% în luna iunie în China, o problemă uriaşă într-o ţară a cărei locuitori consumă în medie 38,8 kg de carne de porc anual.
Pentru prima oară în istorie, India a fost nevoită să importe ingredientul principal din curry, mâncarea naţională, de la rivalii tradiţionali din Pakistan. Iar în Indonezia, o altă mare economie asiatică, singura soluţie găsită de guvern pentru a face faţă penuriei de chili (preţul ardeilor iuţi a crescut cu 500% de la începutul anului) a fost să distribuie seminţe gratuite locuitorilor, ca să-şi poată cultiva singuri condimentul. Mai mult, preţul orezului, alimente de bază pentru jumătate din populaţia lumii, majoritatea în Asia, a crescut în ultimul an cu 67%. Problemele sunt agravate şi de faptul că majoritatea asiaticilor sunt ataşaţi de bucătăriile tradiţionale, acceptând cu greu o schimbare a dietei.
În Asia, scrie Bloomberg, mâncarea constituie mai mult de 30% din inflaţie, faţă de 15% în Europa şi 10% în SUA, ceea ce face ca economiile locale să fie foarte sensibile la preţurile alimentelor. Astfel, băncile centrale sunt nevoite să ridice des rata dobânzilor pentru a potoli inflaţia oridecâte ori preţurile alimentelor dau semne de creştere, iar acest lucru afectează alte sectoare economice importante, mai ales producţia. „Oamenii nu-şi pot schimba dieta peste noapte.
Tot ce poate face politica monetară este să încerce să limiteze efectele a ceea ce poate fi doar o chestiune temporară (penuria unor tipuri de alimente – n.r.) asupra economiei în ansamblu”, spune Song Seng Wun, economist la CIMB Research din Singapore.