Caisele, zmeura, pepenele roşu ori cel galben, roşiile, castraveţii, vinetele sunt bogate în nutrienţi, dar previn şi o serie de afecţiuni. Nutriţioniştii ne recomandă să profităm de oferta variată a pieţelor şi să mâncăm cât mai multe fructe şi legume. Cu atât mai mult în zilele caniculare, pentru că sunt ideale pentru hidratare.
1 Pepenele roşu, aliatul hipertensivilor
Pepenele roşu ar trebui să fie nelipsit din dietă în timpul verii, deoarece, pe lângă gustul plăcut şi efectul răcoritor, are o sumedenie de alte beneficii. Potrivit oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea din Florida, persoanele care consumă zilnic pepene roşu prezintă un risc mai scăzut de a suferi de hipertensiune. „Este cea mai bogată sursă de l-citrulină, un aminoacid care, odată ajuns în organism, se transformă în Larginină, o substanţă necesară în formarea oxidului nitric, esenţial pentru reglarea circulaţiei vasculare", explică profesorul Arturo Figueroa, coordonatorul studiului. De asemenea, deliciosul pepene reduce nivelul inflamaţiilor din corp, previne diabetul şi ateroscleroza.
2 Pepenele galben întinereşte pielea
Pepenele galben este un fruct permis în curele de slăbire, datorită conţinutului scăzut în calorii (34 de calorii la 100 g). El reprezintă o sursă importantă de vitamina A, 100 de grame de fruct proaspăt aducând organismului 68% din doza zilnică recomandată de vitamina A şi 61% din cea de vitamina C. De aceea, se pretează pentru prepararea unor măşti cosmetice. Chiar şi simpla trecere a unei bucăţi de pepene galben peste pielea curată are un efect intens hidratant şi hrănitor.
3 Caisele luptă cu anemia
100 de grame de caise crude aduc organismului 48 de calorii, în vreme ce aceeaşi cantitate de caise confiate, aproximativ 240 de calorii. Caisele sunt un cocteil de vitamine (A, C, E, K, B6) şi de minerale. Dintre acestea, c