Germania şi Franţa au dat tonul unui acord pentru salvarea economiei Greciei, dar şi a celorlalte ţări europene, victime ale crizei datoriilor. Sursa: REUTERS
Criza datoriei Greciei, dar şi problemele cu care se confruntă celelalte economii şubrede ale Europei - Irlanda şi Portugalia - au fost tranşate de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Nicolas Sarkozy într-o o şedinţă-maraton de şapte ore. "Greii Europei" au bătut palma, iar liderii Zonei Euro, reuniţi ieri într-un summit desfăşurat la Bruxelles unde au fost invitaţi şi mai mulţi directori de bănci europene, şi-au pliat deciziile pe recomandările Parisului şi Berlinului care au servit ca bază a negocierilor.
Termeni mai buni
Potrivit unui proiect de concluzii ale reuniunii din capitala belgiană, liderii celor 17 ţări au convenit asupra relaxării condiţiilor în care statul elen va primi cel de-al doilea pachet de asistenţă financiară, termeni de care vor beneficia şi Irlanda şi Portugalia.
De asemenea, Zona Euro ar urma să reducă volumul datoriei greceşti - care în prezent este estimată la 350 miliarde de euro - prin implicarea creditorilor privaţi, aşa cum doreşte Germania. Printre opţiunile aflate în analiză se află răscumpărarea datoriei ţării de către creditorii privaţi, astfel încât valoarea totală a datoriei publice să se reducă.
Este avută în vedere, de asemenea, prelungirea de la şapte ani şi jumătate la cel puţin 15 ani a duratei împrumuturilor pentru ţări în dificultate, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia, cu posibilitatea creşterii acestei durate până la 30 de ani şi reducerea ratei dobânzii de la 4,5 la 3,5 la sută, scrie ziarul francez "Le Figaro".
Cei 17 nu au convenit însă asupra includerii unei taxe pe activităţile bancare în cel de-al doilea program de ajutor pentru economia greacă, o idee care a fost susţinută d