Parintele Calistrat de la Manastirea VladiceniMotto: „Diavolul, ca un leu racnind, umbla cautand pe cine sa înghita” (I Petru 5.8)
„De ar sti stapanul casei în care ceas va veni furul ar priveghea si n-ar lasa sa-i sparga casa” (Matei 24.43)
Cuvantul de capatai pentru calauzirea în viata de nevointa si lupta duhovniceasca îl constituie îndemnul Mantuitorului Iisus Hristos (rostit clar si raspicat): "Cel ce voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie" (Marcu 8.34). Prin Taina Sfantului Botez, orice crestin (indiferent de varsta si de nivelul formarii spirituale) se învesmanteaza în haina de lumina, se îmbraca în Hristos Insusi, prin chipul mortii si învierii Lui: "Da-mi mie haina luminoasa, Cel ce Te îmbraci cu lumina ca si cu o haina, mult-Milostive Hristoase, Dumnezeul nostru!" (Slujba Sfantului Botez). Ceea ce ramane de facut dupa aceea tine de vointa si de stradania de a ne mantui, cu putinta de împlinit prin lucrare personala. Si anume, fiecare dintre noi, dupa a sa putere, trebuie sa îndeplineasca poruncile sfinte (care sunt legi dumnezeiesti lasate ca un îndrumar umanitatii prin Legea Veche pana în vremea Harului si a Legii celei Noi) tocmai pentru ca Hristos ne-a facut madulare (pe fiecare în parte) în trupul Bisericii, prin Sfantul Botez: "Eu sunt Vita, voi mladitele" (Ioan 15.5).
Aceste porunci dumnezeiesti, zece la numar, sunt consemnate în "Exodul" (cea de-a doua Carte a lui Moise, în capitolul 20), sub forma "Decalogului". Simple si precise (dar pline de puterea vointei lui Dumnezeu de a ridica neamul omenesc cazut si de a-i îndrepta moravurile), au reprezentat, însa, o permanenta povara pentru umanitate, deoarece vrajmasul diavol si duhurile slujitoare lui au cautat necontenit sa îi abata pe oameni de la ele. Si, desi sunt atat de cunoscute, încat, pentru cei mai multi, s-au transform