Oamenii sunt singurele fiinţe capabile să-şi depăşească un instinct esenţial, cel al supravieţuirii. Ei îşi riscă viaţa practicând sporturi extreme sau consumând alimente cel puţin dubioase, dacă nu pur şi simplu fatale.
Adevăraţii pasionaţi ai bucătăriei asiatice vor gusta fără urmă de ezitare faimoasele midii „în sânge” din Shanghai, China, deşi cei mai mulţi le cunosc modul de preparare. Scoicile sunt opărite sau fierte timp de câteva clipe, ceea ce nu distruge viruşii hepatitei A şi E şi nici microbii febrei tifoide sau dizenteriei. „În sânge” este doar o figură de stil care face aluzie la durata limitată a expunerii la căldură.
Dacă ar fi ceva mai prudenţi, ar consuma orez „negru”, pe vremuri interzis muritorilor de rând, fiind destinat exclusiv împăraţilor Chinei. Bogat în anthocyanus, unul dintre cei mai eficienţi antioxidanţi naturali, orezul negru ar fi o hrană care poate opri apariţia şi creşterea tumorilor canceroase.
Nemulţumiţi de obiceiurile francezilor care consumă doar picioarele de la broască, turiştii ajunşi în Namibia pot fi serviţi cu întregul batracian. E bine însă să o facă numai după a treia ploaie de toamnă, atunci când broaştele intră în sezonul de împerechere. Consumul de broaşte imature din punct de vedere sexual poate provoca o insuficienţă renală acută, cunoscută de localnici ca „oshiketakata”.
Cei care ţin la sănătatea lor ar face bine să consume scorţişoară, condiment cunoscut de mai bine de patru milenii şi jumătate pentru efectele sale benefice. Ajunsă mai scumpă ca aurul în Roma antică, scorţişoara are proprietăţi antimicrobiale şi antiinflamatorii, stabilizează glicemia şi previne coagularea prea rapidă.
O delicatesă mult apreciată în Coreea este „san nak ji”, tentacule de caracatiţă vie, tânără, tăiate în bucăţi, stropite cu ulei de susan şi aruncate în farfurie. Consumatorii trebuie