Cei mai mulţi copii daţi dispăruţi au ajuns fie în apele Dunării, fie au fugit de acasă şi nu s-a mai auzit nimic de ei. Dunărea continuă să fie principalul vinovat de dispariţia minorilor aflaţi în evidenţele Poliţiei. Există certitudinea că micuţii s-au înecat, însă trupurile nu le-au mai fost găsite.
Atent monitorizate de către ofiţerii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) al IPJ Brăila, cazurile de dispariţii sunt adevărate drame familiale. Iar rudele celor dispăruţi, marcate pe viaţă, sunt cu atât mai afectate cu cât este vorba de copii plecaţi pentru totdeauna.
Au fost cazuri în care părinţii şi-au căutat toată viaţa copilul dispărut, nădăjduind că, totuşi, îl vor găsi în viaţă.
Aşa, deunăzi, familia Gologuş, de la blocul I, din cartierul Mogador, şi-a căutat băieţelul ani la rând, în paralel cu poliţiştii. Copilul plecase să-şi cumpere un suc de la un dozator de pe Şos. Vizirului, în cartier, şi nu s-a mai întors. La un moment dat, mama dispărutului a auzit că ar fi fost momit de ţigani şi pus să cerşească. Soseau de pretutindeni informaţii mai mult sau mai puţin credibile, şi mama spera, de fiecare dată, să-şi revadă copilaşul.
20 de ani în evidenţele Poliţiei
În aproximativ 20 de ani, doar nouă cazuri de minori dispăruţi nu au fost pe deplin rezolvate, deşi, în mare, se ştie ce li s-a-ntâmplat.
Două fete sunt şi acum fugite de acasă, iar alţi doi minori au urcat în tren şi au părăsit judeţul, şi nimeni nu mai ştie nimic de soarta lor. La un moment dat, au reapărut în alte zone ale ţării, în postura de cerşetori.
Ceilalţi minori dispăruţi sunt în mod cert înghiţiţi de apele Dunării, însă trupurile lor nu au fost găsite.
„Avem elemente care să ducă la certitudinea că persoanele reclamate ca dispărute sunt decedate. Lipsind, însă, obiectul cercetării, în