Un grup de tineri a adus şi la poalele Feleacului unul dintre sporturile cele mai puţin cunoscute în România. „Şcoala de zmeie" îşi propune să-i înveţe pe pasionaţii sporturilor extreme tainele kitingului, o ramură de care nu mulţi au auzit în ţara noastră.
Un zmeu care trage după el o placă de surf, între ele fiind omul, care cu mâinile conduce zmeul de la capătul frânghiilor, iar cu picioarele conduce placa. Aceasta ar putea fi descrierea succintă a kitingului. Chinezii pot fi consideraţi inventatorii kiteboardingului. Încă din secolul 12, ei foloseau zmeele pentru a propulsa canoele pe râuri. Apoi, în secolul al XIX-lea, zmeiele de dimensiuni foarte mari se foloseau pentru a propulsa carturile pe uscat şi bărcile pe apă, folosind un sistem de control cu patru frânghii. Ambele tipuri de vehicule puteau fi conduse foarte bine cu propulsia vântului. Acum, un grup de tineri clujeni, care a ajuns la peste 30, practică şi în oraşul nostru sportul cu zmeie. Indiferent dacă e pe tărâm uscat, apă sau zăpadă, clujenii ies în aer liber pentru a creşte nivelul adrenalinei din corp.
VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI
Tudor Radu este unul dintre cei mai vechi practicanţi din Cluj, la iniţiativa sa luând naştere şi „Şcoala de zmeie". „Eu am început să practic kitingul în 2004, când mi-am achiziţionat şi primul zmeu de putere. Pe parcurs, în jurul meu s-au strâns tot mai mulţi pasionaţi, iar acum numărul a ajuns undeva la 30-40 de persoane. În acest an, primăria Aiton ne-a oferit în concesiune un teren de 8 hectare pe care ne putem desfăşura activitatea fără niciun fel de probleme. Şcoala de kiting am înfiinţat-o în urmă cu doi ani pentru că la Cluj sunt condiţii meteo propice practicării acestui sport", spune acesta.
Copiii vor confecţiona zmeie la şcoală
Deşi deocamdată în ţara noastră nu se poate vorbi de un campionat de