Arheologii au descoperit rămășițele locuinței unui demnitar roman, sub Templul Zeului Jupiter. Una dintre cele mai valoroase piese scoase la iveală de săpăturile organizate în Ulpia Traiana Sarmizegetusa este o frescă viu colorată.
Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimele decenii realizate în situl vechii capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a avut loc zilele trecute.
FOTOREPORTAJ: Locul neschimbat de milenii, la poalele cetăţii antice Piatra Roşie
FOTOGALERIE: Supravieţuiesc izolaţi de civilizaţie, în vechile cantoane ale mocăniţei
EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului
Arhelogii au scos la iveală rămășițele unei locuințe despre care se presupune că a aparținut unui înalt demnitar roman. Construcția, veche din secolul al doilea, ai cărei pereți fuseseră împodobiți cu fresce viu colorate a fost localizată în zona în romanii au ridicat Templul lui Jupiter și al Triadei din Capitoliu. Picturile, întinse pe mai mulți metri pătrați, sunt reprezentări ale naturii. Au putut fi conservate, deoarece au stat ascunse, sub pământ.
CLICK PE IMAGINi PENTRU A VEDEA FOTOGALERIA
Asemănare cu Pompei
Pentru istoricul Ioan Piso, implicat în cercetările arheologice din situl Ulpiei Traiana încă de la începutul anilor 1970, frescele romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, bine păstrate în ciuda secolelor care au trecut peste ele, sunt mărturiile istorice ale civilizaţii fascinante. „Arheologii au mai găsit, de-alungul timpului, în vechiul oraş roman, astfel de picturi care împodobeau zidurile locuinţelor, dar niciuna la aceste dimensiuni. Din nefericire, neştiinţa sau indolenţa oamenilor au făcut ca în decursul timpului să se piardă fresce deosebit de valoroase, bătrânii locului po