Tot mai mulţi tineri din Germania şi Austria, dornici să studize medicina, vin la facultăţile din România, pentru că mediile lor sunt prea mici ca să intre la o facultate de profil în ţările lor, scrie în ediţia de astăzi cotidianul Die Presse, citat de Agerpres. Sursa: REUTERS
Taxele de studiu la universităţile de medicină din Bucureşti, Cluj şi Timişoara sunt între 3.000 şi 5.000 de euro pe an, iar admiterea nu le ridică prea multe probleme candidaţilor străini.
Cine nu intră la facultate în Germania, vine la Timişoara
"Vroiam neapărat să studiez medicina. Însă cu rezultatul meu la bacalaureat aş fi aşteptat zece semestre pentru un loc", explică, în biblioteca recent renovată a Universităţii de Medicină din Timişoara, Raffaela, care studiază pentru ultimele examene înainte de vacanţă, după care va pleca acasă, în Germania. În această ţară, mulţi absolvenţi se lovesc de obstacolul mediei atunci când vor să urmeze medicina. Unii dintre ei îşi încearcă norocul în Austria.
Deşi germanii formează aproape jumătate dintre candidaţii pe cele 10.500 de locuri din Austria, din cauza reducerii numărului de locuri pentru străini, puţini vor obţine un loc. În aceste zile vor fi anunţate rezultatele testelor de aptitudini, însă trei sferturi din locuri sunt rezervate pentru austrieci.
Nigerienii şi indienii, interesaţi de Universitatea de Medicină din Timişoara
Şi Raffaela a intenţionat să concureze în Austria. Când a aflat însă de la o cunoştinţă că la Timişoara există o filieră de studiu în limba engleză, s-a decis repede. De un an studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş". Din 1997, aici sunt oferite studii de medicină în limbile engleză sau franceză. "Înainte, oferta atrăgea mai ales studenţi din afara Europei, de pildă din Nigeria şi India", spune Agnes Balint, şefa biroului de relaţii internaţionale al unive