Vara s-a instalat în toată puterea cuvântului, iar cei mai mulţi dintre noi nu ştim cum să ne refugiem mai repede într-o staţiune la malul mării, cât mai departe de căldura sufocantă din oraş. Şi, odată ajunşi pe plajă, vrem să savurăm în tihnă o mâncare uşoară şi nepretenţioasă.
Este bine ştiut faptul că atunci când ne aflăm la mare suntem tentaţi de fel de fel de „delicatese“ vândute pe plajă sau ne dăm în vânt după picnicurile şi mesele organizate în aer liber. Indiferent că este vorba de acadele frumos ambalate, băuturi, fructe sau alte „ispite“, toţi suntem atraşi de alimentele „mediatizate“ de vânzătorii ambulanţi sau vândute pe tarabe amenajate în apropiere de plajă. Însă, aceste alimente chiar sunt bine conservate? Potrivit site-ului www.humanitasalute.it, în perioada verii creşte riscul de intoxicaţii alimentare, cele mai multe dintre acestea provocate de conservarea şi pregătirea în mod eronat. „Riscul de a contracta o boală infecţioasă transmisă prin intermediul alimentelor este mult mai ridicat în timpul verii, mai ales în această perioadă, în care avem ocazia să organizăm mese în aer liber sau picnicuri pe plajă. Aşadar, este mult mai important în astfel de ocazii să respectăm normele igienice corecte de conservare şi preparare a alimentelor“, a atras atenţia Stefania Setti, medic nutriţionist la Spitalul Humanitas Gavazzeni, din Bergamo.
Răsfăţ pe plajă
Dacă totuşi sunteţi dispuşi să renunţaţi la multitudinea de tentaţii prezente la tot pasul şi vreţi să fiţi în formă şi după vacanţă, vă puteţi pregăti singuri regimul pentru plajă. Acesta trebuie să includă, pe lângă micul dejun, şi o serie de gustări. În primul rând, nu trebuie să vă lipsească din alimentaţie fructele şi legumele. Acestea sunt răcoroase, au un conţinut bogat de apă şi vitamine, au puţine calorii şi zero colesterol. La tarabele din apropierea plajei pute