Statul nu a reuşit să adune mai mulţi bani din impozitele pe salarii, după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii. Încasările din impozitele pe salarii au fost anul acesta mult mai mici decât în 2010.
O situaţie a sumelor strânse din impozitele pe salarii şi din contribuţiile pentru asigurări sociale, de sănătate şi şomaj arată că, deşi autorităţile doljene s-au lăudat cu mii de contracte individuale încheiate după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, angajatorii nu au plătit mai mult pentru salariaţi. Datele transmise ziarului „Adevărul“ de către reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj arată că statul nu s-a ales cu nimic din cele 10.000 de contracte de muncă încheiate în luna mai a acestui an la nivelului judeţului. Deşi creşterea la încasările din impozitele pe salarii ar fi trebuit să fie spectaculoasă, DGFP Dolj a strâns în luna mai doar 15,7 milioane de lei, cu nici 550.000 de lei mai mult decât în aprilie. Comparaţia cu 2010 relevă însă o situaţie mai mult decât îngrijorătoare, având în vedere că, în aceeaşi lună a anului trecut, se strânseseră la buget peste 24,3 milioane de lei numai din impozite pe salarii. Luna trecută, încasările au scăzut din nou la 15,38 milioane de lei, în condiţiile în care în iunie 2010 se adunaseră aproape 25 milioane de lei.
Nici la capitolul contribuţii la asigurările sociale, Doljul nu stă mai bine. Deşi în aprilie 2010, angajatorii plătiseră peste 53 de milioane de lei, în aceeaşi lună a lui 2011 doar 44,5 milioane de lei s-au strâns la buget, cu 22.000 lei mai puţin decât în mai, când s-a înregistrat un adevărat „boom“ al contractelor de muncă încheiate la nivelul judeţului. Unde sunt, aşadar contractele de muncă încheiate? Şefii Fiscului doljean nu au dorit să comenteze situaţia, motivând că trebuie să se uite mai întâi peste cifrele pe care ei înşişi ni le-au transmis.
Află ce ca