Timp de un an, documente istorice datate din perioada 1716-1850, aparţinând euroregiunii Bihor-Hajdu-Bihar, au fost digitalizate pentru ca specialiştii şi locuitorii zonei să-şi poată cunoaşte trecutul. Toate informaţiile vor fi cuprinse într-un DVD şi prezentate pe un site, printr-un proiect româno-maghiar a cărui valoare este de aproape 380.000 de euro.
Proiectul „Patrimoniul digital transfrontalier şi prezentarea istoriei comune, organizarea sesiunilor ştiinţifice, realizarea publicaţiilor", derulat între 1 mai 2010 şi 31 mai 2011, a ajuns la sfârşit. Astfel s-a creat cea mai mare bază de date referitoare la aceste două unităţi administrative-teritoriale. Bugetul total al proiectului a fost de 379.675 de euro, din care bugetul aferent Primăriei Municipiului Oradea (PMO) a fost de 73.091,67 de euro. Contribuţia propire a primăriei a fost de 1.534,92 de euro, restul sumei de 71.556, 74 de euro fiind asigurată prin finaţare nerambursabilă.
Digitalizarea va continua pe tot parcursul acestui an, iar timp de cinci ani, atelierul va funcţiona în subordinea PMO. „Până la sfârşitul anului vor mai fi digitalizate 84 de volume, iar în cinci ani 800 de hărţi vor apărea în formal digital", zice Biro. Rozalia, viceprimarul Oradiei.
Istoria, pe net
Baza de date cu documentele istorice digitalizate poate fi consultată pe site-ul Primăriei Oradea, www.oradea.ro, la secţiunea „Informaţii de interes public" şi este disponibilă atât în limba română cât şi în cea maghiară. „Pentru procesul de digitalizare au fost achiziţionate trei scanere speciale pentru hărţi, manuscrise, microfilme şi hârtie istorică. Până acum au fost publicate pe internet 50.000 de pagini şi urmează a fi puse alte 62.000. Baza de date este găzduită de Arhivele judeţului Hajdu-Bihar, şi este cea mai mare bază de date referitoare la acest judeţ şi la Bihor", spune Lakatos-Balla Attila, repre