Cercetarile care au avut ca tema de studiu beneficiile vinului rosu au aratat ca acesta este o sursa deosebit de bogata de antioxidanti, flavonoide si compusi fenolici. Multe studii s-au concentrat pe elementele constitutive ale fenolilor din compozitie, in special pe resveratrol si flavonoide. Resveratrolul, care se gaseste in pielita si semintele strugurilor, ajuta la cresterea colesterolului bun, HDL, si previne coagularea sangelui.
Resveratrolul nu este decat un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de patru - cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. Flavonoidele prezinta proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si a placilor in artere.
Vinul rosu, consumat cu moderatie, ca medicament, scade riscul atacurilor de cord in cazul persoanelor in varsta cu aproximativ 30-50%. In cazul persoanelor care deja au suferit un atac de cord, vinul rosu are puterea de a preveni un alt atac. Vinul rosu poate creste valoarea HDL, colesterolul bun, si previne formarea LDL, colesterolul rau.
De asemenea, poate preveni formarea cheagurilor de sange si reduce deteriorarea vaselor, cauzata de depunerile de grasime. Studiile au consemnat ca persoanele care consuma regulat si moderat vin rosu, si aici se refera in special la oamenii din regiunea mediteraneana, prezinta un risc mai mic in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Consumul moderat de vin rosu reduce, de asemenea, inflamarea vaselor sanguine la fumatorii cronici.
Vinul, care este bogat in zaharuri, acizi organici, glicerol, compusi fenolici, aminoacizi, vitamine - A, B1, B2, PP si saruri minerale, asigura un deosebit aport nutritiv si mineralizant pentru organismul uman. De aceea, dintotdeauna, vinul a fo