În oraş ar fi trebuit să fie montate becuri economice, astfel încât facturile să fie reduse. Din păcate, specialişti nu confirmă o reducere, iar consilierii locali au pus, în sfârşit punct asocierii cu firma respectivă, în ciuda unui eventual proces.
În anul 2005 a fost semnat un contract prin care o firmă din Cluj ar fi trebuit să aducă o reducere la cheltuielile bugetului local. Din montarea unor becuri economice s-a estimat atunci o reducere de aproape 39 la sută din factură, dar în urma a două studii a reieşit faptul că realitatea este cu totul alta.
Astfel, analiza făcută de Universitatea „Eftimie Murgu“ Reşiţa şi o firmă din Timişoara spune că „situaţia iluminatului public din municipiul Reşiţa este departe de obiectivul contractului“, respectiv „nu se poate vorbi de vreo profitabilitate a investiţiei efectuate“. Reprezentanţii municipalităţii s-au întâlnit de două ori cu reprezentanţii firmei clujene, iar reşiţenii au luat decizia de a revoca acest contract, la care ultima factură a fost de 15.000 de lei.
„Raportul Curţii de Conturi este foarte clar. Trebuie să luăm măsuri, pentru că este o asociere anormală. Eu unul nu mai vreau să plătesc nicio factură“, a spus Mihai Stepanescu, primarul municipiului.
În urma analizei făcute de firma din Timişoara, costurile administraţiei publice în perioada iulie 2006 - septembrie 2010 au fost de 677.802 euro, din care au fost achitaţi 572.839 de euro. Mai mult decât atât, Monica Ocnean, reprezentantul firmei respective, a precizat că „în opinia noastră, investiţia realizată în cadrul contractului pentru modernizarea iluminatului public nu a avut ca rezultat diminuarea consumului cu 40 la sută, ba mai mult, se constată, în ultimul an, o creştere a consumului cu 27,44 la sută faţă de anul de referinţă 2005“.
Ce spun reşiţenii
Reşiţenii spun că revocarea contractului este o ide