Zmeura, numita si "rug de munte", cunoscuta si apreciata pentru dulceata si aroma ei, dar si pentru calitatile hranitoare si curative previne hipertensiunea arteriala, scade febra si imbunatateste digestia, incetineste evolutia celulelor canceroase si trateaza afectiuni genitale feminine, are proprietati expectorante, reduce foamea fiind folosita in tratarea obezitatii, amelioreaza diferite afectiuni oculare si trateaza cistita, are un rol important in tratarea diabetului.
Daca ati ales sa va petreceti vacanta la munte, atunci, o cura de zmeura e tocmai bine venita. Culegatorii localnici pleaca de cu noapte spre locurile cu zmeura multa, curata, neatinsa de poluarea marilor orase, locuri stiute numai de ei, departe, in munti si, de obicei, spre seara, apar murdari, obositi, cu hainele rupte si adesea, cu mainile zgariate, in zonele frecventate de turisti. Infrunta multe primejdii pana sa adune una, doua galeti de zmeura de aceea sa nu vi se para prea scump cornetul sau paharul de zmeura.
Fructele mici, dulci acrisoare si puternic aromate, se folosesc ca atare in cure de cate doua, trei saptamani in perioada de coacere sau sub forma de sirop, racoritor vara, febrifug in caz de gripa si raceli sau tonic.
Datorita compozitiei sale bogate, zmeura vitaminizeaza si mineralizeaza, ajutand la vindecarea mai rapida a infectiilor urinare. Vitamina C, B1 si B2, din compozitie dar si calciul, magneziul, fosforul, fierul cresc imunitatea si ajuta la refacerea organismului dupa oboseala sau stres prelungit.
Zmeura combate infectiile respiratorii. Persoanele care racesc prea des, tusesc, au dureri in gat, ragusesc sa nu ocoleasca zmeura, in perioada ei de coacere, deoarece specialistii o recomanda ca remediu in afectiunile respiratorii. Specialistii sustin, de asemenea, ca trei portii de zmeura pe zi reduc riscul aparitiei bolilor ocu