Pe de o parte, autorităţile se chinuie să restaureze Statuia lui Traian, pe de altă parte răufăcătorii fură vestigiile urbei. Statuia lui Traian, Ceasul din Centrul Vechi şi Fântâna realizată în stil baroc vor fi restaurate. Poliţiştii locali le păzesc deja.
La mijlocul lunii august, de Zilele Brăilei, grupul statuar din inima oraşului ar putea fi reaşezat pe soclu.
Restaurarea, cu migală, a Statuii lui Traian a costat municipalitatea 200.000 de lei, însă eforturile urbei nu vor fi zadarnice.
Din păcate, Ceasul şi Fîntâna vor mai trebui să aştepte, cu toate că sunt şi ele prinse într-un amplu proiect de restaurare a Centrului istoric al Brăilei.
Ultima etapă în restaurarea grupului statuar a reprezentat-o curăţarea cu migală a impurităţilor, cu ajutorul laserului. Profanatorii de monumente istorice au furat, deja, o parte din basoreliefurile din bronz care decorau soclul, astfel că restauratorii sunt nevoiţi să le refacă în totalitate.
„Statuia lui Traian era plină de omogenităţi, am făcut tot ce se poate pentru a o curăţa", preciza restauratorul Dumitrel Pandea.
O fărâmă de splendoare
Vor urma Ceasul construit la 1909, pe cheltuiala lui P. Naum Petru şi Fântâna în stil baroc, de la sfârşitul secolului XIX.
Nu este brăilean care să nu fi ales drept loc de promenadă parcul străjuit de vestitul ceas. Arhivele păstrează un document din 1939, un proces verbal ce atestă că monumentul este al urbei şi că valorează 200.000 de lei.
Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a Adevărul (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.