Una dintre cele mai elaborate şi rafinate mâncăruri de post româneşti este cu siguranţă ardeiul umplut cu ciuperci, în special cu varietăţile sălbatice (hribi, ghebe, gălbiori), pentru că în evul mediu şi câteva secole după - atunci când se pare că a apărut - toate ciupercile erau sălbatice. Delicatesă inventată în bucătăriile mănăstirilor şi la curţile domneşti, ardeii umpluţi cu ciuperci îi înlocuiesc cu succes pe cei umpluţi cu carne.
Porţii: 5 (2 ardei per porţie)
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
10 ardei graşi potrivit de mari
400 grame ciuperci (500 dacă sunt ciuperci de cultură)
300 grame orez
1 ceapă
4 căţei de usturoi
2 linguri de mărar
4 linguri pastă de tomate
3 roşii
1 ou (dacă nu ţineţi post)
2 foi de dafin
5 linguri de ulei
1 linguriţă zahăr
sare
piper
Preparare:
Curăţaţi şi tocaţi ciupercile cubuleţe.
Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
Alegeţi şi spălaţi orezul.
Încingeţi 3 linguri de ulei într-o cratiţă.
Adăugaţi şi sotaţi ciupercile până se evaporă apa pe care o lasă.
Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi mai sotaţi 1 minut.
Adăugaţi orezul şi amestecaţi bine până se sticleşte.
Adăugaţi mărarul, sare şi piper după gust.
Luaţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi pasta de tomate diluată cu puţină apă. Amestecaţi bine şi lăsaţi să se răcească.
Decojiţi roşiile şi tocaţi-le mărunt.
Tăiaţi capacul ardeilor (partea cu codiţa) şi, folosind un cuţit cu lamă mică şi scurtă, scoateţi cotorul învârtind cuţitul, cu vârful în jos, de jur împrejurul lui pentru a-l desprinde de ardei.
Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
Adăugaţi oul în compoziţia de umplut.
Umpleţi ardeii pe trei sferturi cu umplutură.
Aşezaţi ardeii în picioare într-o cratiţă adâncă, cu capac. Dacă rămâne