Păzită ca Pentagonul, rafinăria de la Năvodari este un mic orăşel tehnic, cu un centru de comandă securizat ca la NASA, „creier“ de o importanţă vitală. Paza ca la intrarea în Pentagon te face să te întrebi: ce se află dincolo de porțile rafinăriei? Cel mai simplu răspuns: o investiţie de sute de milioane de euro!
Rompetrol Rafinare (cunoscută anterior drept Petromidia) este principala rafinărie a Grupului Rompetrol, fiind localizată în Năvodari - drumul spre localitatea Corbu. Complexul Petrochimic Midia Năvodari (numele iniţial al companiei Rompetrol Rafinare SA) a făcut parte din marile platforme de rafinare a petrolului, care au apărut după anul 1975. „În 1975 a început construcţia platformei pe baza înaltelor tehnologii de rafinare româneşti, cât şi pe baza unor licenţe străine. Doi ani mai târziu, aici funcţiona prima instalaţie“, a declarat Alexandru Nicolcioiu, vicepreşedinte în cadrul Grupului Rompetrol şi printre cei mai vechi angajaţi de pe platformă.
Orașul rafinăriei
Platforma de la Petromidia este un mic oraş, cu toate simbolurile necesare: alei asfaltate, cu semne şi limitări de circulaţie, indicatoare la fiecare intersecţie, care te ghidează spre destinaţie, treceri de pietoni şi copaci pe margine. Sunt trasate sensurile de mers, iar muncitorii merg pe marginea drumului pentru a nu stingheri traficul. Doar câţiva muncitori lucrează afară: sudează, ciocănesc, toarnă beton la noile instalaţii sau măsoară. În rest, totul e supravegheat din interior. Mai exact dintr-un centru de comandă, cam în genul unei primării, unde mulţi ochi care monitorizează parametrii.
Ca un sistem nervos
Pe cele câteva hectare de teren pe care se întinde rafinăria, „ochii“ conectaţi la computere mătură totul. Rezervoare mari cu mii de conducte care aduc materia primă, procesată în „burţile“ de metal, apoi pleacă mai