Beneficiile hrănirii bebeluşilor cu lapte matern, dar şi necesitatea ca toate mamele să recurgă la acest proces natural pentru a avea copii sănătoşi sunt popularizate anual în perioada 1-7 august, declarată „Săptămâna Mondială a Alăptării la Sân”.
Alimentaţia naturală a bebeluşului este alimentaţia din primele patru-şase luni de viaţă, exclusiv cu lapte de mamă. “Laptele uman reprezintă alimentul ideal fiind specio-specific, unic prin caracteristicile sale nutriţionale şi bioactive. Laptele uman matur este o substanţă albă – albăstruie, bogat în lactoză, lipide şi vitamine, proteinele şi mineralele sunt mai scăzute, conţine de asemenea şi anticorpi. Proteinele laptelui uman nu sunt alergizante. Oligozaharidele, componente ale glucidelor laptelui uman au rol în apărarea antiinfecţioasă nespecifică, favorizează absorbţia de fier, calciu, vitamina D şi lipide intervenind şi în sinteza de vitamine B şi K. Are mai puţine săruri minerale decât laptele de vacă, evitând astfel suprasolicitarea funcţiei renale. Conţinutul în fier este mic, dar absorbţia este bună. Laptele uman conţine atât vitamine liposolubile A, D, E, K cât şi hidrosolubile precum vitamina C, acid folic, complexul vitaminelor B, în proporţii variabile. Cantitatea de vitamină D din laptele uman nu asigură necesităţile sugarului”, a explicat prof. dr. Kiss Eva, şeful Clinicii Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş.
“Fiecare femeie are lapte adecvat copilului ei”
Laptele uman este întotdeauna proaspăt şi la îndemână, nu implică pregătiri speciale, fiind însă obligatorie igiena sânului, are temperatura ideală, este aseptic, lipsit de microbi şi nu determină alergie sau intoleranţă. Este un aliment „viu” şi este mai uşor digerabil ca laptele de vacă. “Maximum de intensitate a secreţiei lactate este între a 15-a zi şi a treia lună după naştere, dar poate dura un an sau mai mult dacă e