Banca centrală ar putea fi nevoită să urce dobânzile în acest an pentru a combate efectele unor posibile creşteri ale preţurilor din sectorul energetic, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, scrie Mediafax.
Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să rămână înclinată către înăsprirea politicii monetare, deşi inflaţia ar trebui să scadă după dispariţia efectului majorării TVA de la 19% la 24% în iulie 2010, a arătat Franks.
De asemenea, BNR ar trebui să se abţină de la reducerea rezervelor de valută pe care băncile trebuie să le menţină, deoarece "nu ar fi o măsură înţeleaptă în acest moment", a continuat oficialul FMI.
"Semnalele preliminare pe care le-am perceput privind inflaţia din iulie par să fie foarte bune, aşa că presiunea s-a redus puţin. Am recomanda cu toate acestea băncii centrale să rămână înclinată către o politică restrictivă, să fie pregătită să meargă în sus, şi nu în jos, însă cheia este ceea ce se va întâmpla în iulie şi august", a afirmat Franks.
BNR a menţinut în iunie dobânda de politică monetară la 6,25% pentru cea de-a 13-a lună consecutiv, pentru a combate inflaţia accentuată de majorarea TVA şi de creşterea cotaţiilor internaţionale ale principalelor mărfuri.
Banca centrală anticipează că rata inflaţiei va coborî sub 5% în septembrie, datorită unei recolte agricole bune, care va reduce preţurile alimentelor.
Inflaţia a scăzut în iunie la 7,9%, de la maximul ultimilor aproape trei ani, de 8,4%, atins în mai.
Ţinta de inflaţie a băncii centrrale este la 3% plus/minus un punct procentual pentru acest an şi 2012, iar estimarea pentru finalul anului este de 5,1%.
Franks a arătat că FMI anticipează o inflaţie de 5,5% pentru acest an.
"Ştim că inflaţia va scădea în iulie, iar preţurile alimentelor în urma recoltei agricole ar trebui să ajute. P