Şomajul a atins 9,2 procente în iunie. Luna trecută, sectorul manufacturier s-a apropiat de nivelul contracţiei. Preşedintele Obama este criticat de democraţi pentru că a cedat în faţa republicanilor. Membrii Tea Party au fost comparaţi cu „teroriştii“.
Camera Reprezentanţilor a votat luni seara creşterea plafonului de îndatorare cu 2,4 trilioane (2.400 de miliarde) de dolari în trei etape. 269 au votat pentru şi 161 împotrivă. Democrata Gabrielle Giffords, rănită grav la cap în timpul unui atac din 8 ianuarie, la Tucson, Arizona, a ţinut să fie prezentă la votul din Camera Reprezentanţilor.
Lidera minorităţii democrate, Nancy Pelosi, a criticat dur acordul, dar i-a convins pe colegii de partid că este o pilulă amară care trebuie înghiţită, astfel că 95 de democraţi au votat pentru. În schimb, 66 de republicani s-au opus, pe motiv că planul nu include suficiente reduceri bugetare. Senatul urma să votează aseară.
Dacă Pelosi a ieşit cu bine din această bătălie, în care a reuşit să impună propunerea ca şi fondurile Pentagonului să fie reduse, Barack Obama a primit cele mai aspre reproşuri chiar din rândurile democraţilor. Aceştia şi-au arătat îndoielile faţă de talentul de negociator ale preşedintelui şi i-au reproşat că a cedat în faţa republicanilor, acceptând să nu crească taxele.
Portiţă deschisă
În realitate, Obama poate creşte taxele, punând capăt excepţiilor decise de fostul preşedinte George W. Bush. Dacă viitorul comitet bipartizan nu va ajunge la o înţelegere privind tăierile bugetare, preşedintele are libertatea de a face economii de un trilion de dolari prin renunţarea la exceptarea de taxe pentru americanii cu venituri mari. De altfel, liderul de la Casa Albă a declarat de nenumărate ori că persoanele ale căror venituri depăşesc 250.000 de dolari anual nu ar trebui să beneficieze de taxe reduse. Mulţi se tem în