Pragul de îndatorare a fost majorat cu 2.400 mld. dolari Banii ajung până în 2013, dar reducerile de cheltuieli, tot de 2.400 mld. dolari se vor face în zece ani Deşi s-a ajuns la un compromis, SUA şi-ar putea pierde ratingul maxim AAA.
Acordul politicienilor americani în privinţa majorării plafonului de îndatorare a guvernului trage SUA în ultimul moment de pe marginea unui default care ar fi avut, probabil, consecinţe devastatoare pentru pieţele financiare. Ca urmare, dolarul s-a apreciat, materiile prime s-au scumpit, cotaţia aurului a scăzut, iar bursele au crescut.
Însă lunile de negocieri nefructuoase în care cele două partide din Congresul SUA şi-au demonstrat doar încăpăţânarea şi-au pus amprenta asupra încrederii investitorilor în cea mai mare economie a lumii. Ca urmare, Statele Unite şi-ar putea vedea ratingul de credit redus de către agenţiile de evaluare financiară chiar în această săptămână. În prezent SUA au calificativul maxim AAA, scrie The Guardian.
Şeful celui mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume Mohamed El-Erian se numără printre primii care au anticipat că SUA îşi vor pierde ratingul maxim.
"Una dintre agenţiile de evaluare, S&P, a ameninţat cu retrogradarea ratingului dacă nu se vor întâmpla anumite lucruri, iar aceste lucruri nu vin suficient de rapid", a spus El-Erian, şeful PIMCO.
O parte din analişti, printre care Julian Jessop de la Capital Economics, apreciază că ratingul Statelor Unite ar putea fi redus chiar în această săptămână, dacă agenţiile nu decid să dea ţării mai mult timp pentru a stabili un plan pe termen lung privind rezolvarea problemei datoriilor şi a cheltuielilor în creştere.
Chiar şi aşa, măsurile necesare reducerii deficitului bugetar se vor face simţite la nivelul economiei timp de mai mulţi ani prin încetinirea revenirii economice. Pe de altă parte, înăsprir