În urmă cu câteva săptămâni, un marş al homosexualilor organizat în Croaţia a fost scena unui atac violent şi plin de ură. Participanţii la paradă vroiau să atragă atenţia asupra situaţiei în care se află lesbienele, homosexualii, bisexuali şi transgenderii, însă ei au fost atacaţi cu brutalitate de sute de persoane.
Numărul agresorilor era mult mai mare decât cel al demonstranţilor şi poliţiei care nu a reuşit să protejeze manifestanţii. Atacul a fost precedat de săptămâni de discursuri pline de ură la adresa homosexualilor, dar şi ameninţări sau incitări la violenţă.
Dreptul la liberă exprimare pentru homosexuali
Parada din Croaţia nu este primul eveniment de acest gen care a avut un final violent, iar exemple de reacţii homofobe se găsesc în foarte multe ţări europene.
În 2010, poliţia din Belgrad, Serbia a fost nevoită să facă eforturi imense pentru a-i proteja pe participanţii la un astfel de eveniment. Totuşi, aproximativ 150 de persoane au fost rănite în timpul confruntărilor, majoritatea fiind poliţişti. Şi în acest caz numărul extremiştilor a fost cu mult mai mare faţă de cel al manifestanţilor.
Prin aceeaşi situaţie au trecut şi persoanele care au participat la parada din Lituania, unde autorităţile au trebuit să trimită un contingent de poliţişti pentru a-i apăra de violenţe.
În ciuda atacurilor puse la cale de extremişti, autorităţile locale recunosc în ultimul timp necesitatea organizării şi protejării evenimentelor de acest gen pentru susţinerea homosexualilor. Persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transexuali) au aceleaşi drepturi ca ceilalţi oamenii, inclusiv dreptul la liberă exprimare.
Faptul că autorităţile au început să recunoască acest lucru este un lucru pozitiv, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre faptul că este nevoie de intervenţia poliţiei de fiecare dată când acest dreptul este pus în a