Cota de carburant pentru maşini a fost înjumătăţită la 100 de litri, cantitate care ajunge doar pentru 14 zile. Singurele mijloace de deplasare care le-au mai rămas sunt bicicletele. Acestea zac prăfuite în magazii.
Poliţiştii vasluieni se tem să nu ajungă în situaţia colegilor de la Deta, care nu au putut pleca în urmărirea infractorilor pentru că nu aveau benzină în autoturisme. La începutul anului, cota de carburanţi repartizată pentru maşinile de poliţie din judeţ aproape că s-a înjumătăţit.
„Ajungeam şi la 200 de litri pe lună“
„Pentru luna august ni s-au dat 100 de litri de motorină. Este foarte puţin, ţinând cont că aceeaşi cantitate ne-a fost repartizată şi în iulie, însă am terminat-o în mai puţin de două săptămâni. Prin comparaţie, anul trecut, când nu era raţionalizat carburantul, ajungeam şi la un consum de 200 litri pe lună“, a precizat un agent din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Vaslui.
Cel mai mult au de suferit poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică. Ei patrulau cu ajutorul autoturismelor din dotare. În lipsă de combustibil, ei vor fi nevoiţi să reducă perioadele de patrulare, dar şi distanţele. Astfel, ei vor trebui să meargă mai mult pe jos, iar maşinile să fie folosite pentru intervenţii de urgenţă.
Mai dificil este pentru agenţii din cadrul posturilor de poliţie comunale pentru că aceştia trebuie să acopere toate satele arondate, aflate pe o rază de zeci de kilometri. Ei au fost dotaţi cu biciclete, dar refuză să le folosească deoarece sunt inutile pentru prinderea hoţilor.
„Bicicletele sunt folosite foarte rar“
„N-aş vrea să vă spun ce am gândit la început când ne-au dat biciclete. Eu nu am folosit-o şi nici nu cred că am să o folosesc. Hoţii nu-i poţi prinde cu bicicleta. Cred mai degrabă că biciceletele ar trebui să le folosească cei mai tineri“, a spus Gheorghe Caverde, şeful postului