În cazul unui dezastru, în judeţ, adăposturile din subsolurile blocurilor ar fi neîncăpătoare pentru populaţie
Catastrofele naturale care s-au petrecut în ultimul timp în lume, dar și vijelia de acum două săptămâni care a măturat Ploieștiul și Prahova, i-au speriat pe mulți oameni. Aceştia au serioase temeri legate de siguranţa lor în condiţiile producerii unor calamităţi și de capacitatea autorităților de a le oferi un adăpost sigur.
Planul autorităților
Responsabilitatea intervenției în cazul unor dezastre naturale sau situații de conflict revine Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova (CJSUP), iar primarii localităților au obligaţia raporteze acestuia nivelul distrugerilor și numărul victimelor.
VEDEŢI AICI MAI MULTE IMAGINI DIN ADĂPOSTURILE PLOIEŞTENE
Printre primele măsuri precum salvarea localnicilor, transportul şi spitalizarea răniților, figurează protecţia şi adăpostirea persoanelor sinistrate. Principalele locuri în care ar putea fi adăpostită populaţia imediat după producerea unor astfel de calamităţi ar fi spaţiile amenjate special la subsolul unor clădiri solide.
Realitatea
Conform datelor furnizate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, pe întinsul judeţului există 271 de adăposturi, cu o capacitate de găzduire pentru aproape 70.000 de persoane. Cele mai multe adăposturi sunt la Ploiești - peste 150. Administrarea şi evidenţa acestor adăposturi cade în responsabilitatea primăriilor de localităţi. Specialiştii de la Compartimentul de Protecţie Civilă al Primăriei Ploieşti sunt de părere că adăposturile specializate sunt în număr de 95 şi dacă în unele cazuri au devenit magazii pentru depozitarea murăturilor locatarilor din blocurile respective, cele mai multe nu au mai fost întreţinute.
„Destinaţia iniţială a acestor adăposturi era de protecţie în cazul unor atacur