O cură de slăbire nu trebuie să însemne musai şi pofte interzise. Dimpotrivă! Dacă mănânci cu cap, slăbeşti în timp, dar sigur şi fără complicaţii!
E filozofia orădencei Camelia Păşcui. Asistentă medicală, nutriţionistă şi realizatoare a unei emisiuni de sănătate la Antena 1 Oradea, ea e total împotriva dietelor "în chinuri", aşa că şi-a făcut propriul local, în care nu numai că îşi învaţă clienţii să mănânce sănătos, dar le şi "controlează" greutatea, calculându-le numărul caloriilor de care au nevoie.
Sănătatea pe primul loc
La cei 42 de ani, Camelia Păşcui e o tipă bine. Înaltă, suplă şi atletică, sănătatea a fost mereu o prioritate pentru ea. De profesie asistentă medicală, a lucrat o vreme sub aripa regretatului dr. Mozes Karoly, fondatorul şcolii orădene de asistenţi cunoscute în întreaga ţară ca "Universitatea Mozes". A urmat, timp de un an, un curs de nutriţie la Bucureşti, pentru ca apoi, timp de 7 ani, să prepare meniurile bolnavilor de la Spitalul de Boli Infecţioase. Absolventă şi de management şi de resurse umane, Camelia a rămas totuşi dedicată "primei iubiri". De aceeea ţine o emisiune despre sănătate şi tot de aceea a şi ales să îşi deschidă un local care să-i facă pe oameni mai sănătoşi.
"La nonna Lia", adică "La bunica Lia", e un "restaurant dietetic", în care toţi clienţii se bucură de "tratament preferenţial", având oricând la îndemână sfaturile ei, ca nutriţionist. Dacă vor, le calculează inclusiv caloriile. "Există o formulă, în funcţie de vârstă, greutate, înălţime, gen şi activitate. În funcţie de acestea şi de starea de sănătate, un om are nevoie între 2.000 şi 4.000 de calorii pe zi. Când vine cineva la mine, îl întreb ce a mâncat, la ce oră, iar dacă numărul caloriilor e prea mare, îi recomand o salată sau chiar un ceai, de pildă", spune ea.
Edificator e exemplul unui obez care pe parcursul unei zile a mâncat