Reorganizarea teritorială nu a fost îngropată, ci doar amânată cu pași mici către toamnă. Deși peste vară, comisia coaliţiei de guvernare pentru reorganizarea administrativ-teritorială a fost însărcinată să găsească soluții pentru ca aceasta să poată fi pusă în practică, în ședința de ieri au avut loc discuții de principiu. Sursa: EVZ
Și pentru că luni, 15 august, este zi liberă, fiind Sf. Maria, următoarea ședință a acestei comisii va avea loc cel mai probabil miercurea viitoare.
"Am discutat despre pașii premergători descentralizării, asfel încât, ulterior, să ajungem și la reorganizare care sper să fie posibilă înainte de 2012", a spus deputatul PDL, Sulfina Barbu.
Potrivit acesteia, primii pași trebuie făcuți în această toamnă, descentralizarea, restructurarea serviciilor deconcentrate şi transferul de atribuţii către autorităţile locale.
Miniștrii și-au făcut și ei propriile analize, în funcție de instituțiile pe care le au în teritoriu, de deconcentrate, iar începând de săptămâna viitoare vor fi invitați, pe rând, la comisie pentru a-și prezenta concluziile.
"Vom avea discuţii cu miniştrii de resort, ca să ne explice ce propuneri au pentru descentralizare, iar la final o să avem actele normative ce trebuie modificate, o corelare între instituţii şi o estimare a costurilor, astfel încât să ştim exact ce resurse financiare trebuie să meargă la autorităţile locale pentru punerea în practică a deciziilor", a explicat Sulfina Barbu.
Reorganizarea - pierderea unor privilegii politice
Potrivit unui alt membru al comisiei, Vasile Gherasim, în ședința de astăzi partenerii din Coaliție nu au făcut altceva decât să-și prezinte punctele de vedere, încă ireconciliabile în acest moment. "Domnul Kelemen Hunor a cerut ca descentralizarea să aibă loc de sus în jos astfel încât majoritatea atribuțiilor ministerelor să fie cedate aut