Arhimandritul Iustin Dragomir a ajuns de la Ministerul Transporturilor la Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi. Stareţul de 58 de ani, economist de profesie, povesteşte cât de greu i-a fost să intre la Seminar doar pentru că părinţii săi lucrau la CAP. Educaţia primită acasă l-a motivat să-şi depăşească condiţia.
Născut într-o familie cu frică de Dumnezeu din comuna Iveşti, judeţul Vaslui, Iustin Dragomir a avut mereu în suflet dragostea pentru cele sfinte. Însă regimul comunist şi faptul că provenea dintr-o familie simplă l-au ţinut departe de sutană până la 27 de ani.
„De mic copil până astăzi, cu excepţia armatei, am ţinut toate posturile de peste an, miercurea şi vinerea. Aşa ne era drag în familie, mergeam permanent la biserică“, povesteşte stareţul Mănăstirii Bogdana.
A intrat primul la Seminar
Educaţia primită acasă l-a motivat să-şi depăşească condiţia. „Era o perioadă destul de grea în ’68, râdeau de tine dacă mergeai la biserică, problema seminariilor nu se punea pentru că erau locuri foarte puţine. Prioritate aveau copiii de preoţi“, îşi aminteşte arhimandritul. A pierdut un an de şcoală la admiterea la liceu din cauză că regiunile se transformau în judeţe. La Vaslui nu-l primeau pentru că terminase clasa a VIII-a la Mirceşti, în judeţul Iaşi, iar cei din Capitala Moldovei îl refuzau întrucât era născut în judeţul vecin. „Am hotărât să dau la seminar la Neamţ, era prin ’68. Am intrat primul la seminar, însă din cauză că un fiu de preot trebuia să obţină un loc la parohia din sat, mi-au luat locul. M-am dus la liceu“, povesteşte slujitorul bisericii.
Angajat la Transporturi
După liceu a vrut să dea admitere la Institutul de Teologie din Bucureşti, unde erau doar 30 de locuri. „Eu făceam parte dintr-o familie de ceapişti, aşa că nu era nicio şansă să intru. Am făcut aproape trei ani Finanţe, la Unive