Zilnic, cel puţin un sălăjean ajunge la Unitatea de Primire a Urgenţelorcu înţepătură de căpuşă. Doar unii dintre pacienţi ajungă să facă boala Lyme, o afecţiune bacteriană transmisă de căpuşe, în timp ce numărul celor care fac meningoencefalită de la aceste înţepături este şi mai mic. Până acum, în această vară cinci sălăjeni au fost diagnosticaţi cu Lyme.
Cinci sălăjeni au fost diagnosticaţi în ultima perioadă cu boala Lyme, o afecţiune sistemică ce se transmite prin înţepătură de căpuşă. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, nu s-a înregistrat, în s chimb, niciun caz de meningoengefalită provocată de înţepătura de căpuşă.
Simptome: roşeaţă locală şi dureri de cap
Boala Lyme este o infecţie bacteriană care se transmite prin înţepatura de căpuşă. Primul semn al infecţiei este de obicei un eritem circular. Acesta apare la 70-80 la sută dintre persoanele infectate şi debutează din zona înţepăturii de căpuşă, după o perioadă de trei până la 30 de zile.Eritemul poate ajunge până la 30 de cm. Centrul eritemului poate deveni colorat normal pe măsură ce se extinde, fiind comparat cu un ochi de bou. Poate fi cald şi nedureros. Alte simptome ale boli Lyme sun oboseală, frisoane, febră, cefalee, crampe musculare, limfadenopatie.
Lăsată netratată, infecţia se extinde în alte părţi ale corpului în câteva săptămâni, determinând o multitudine de simptome:hipotonie musculară de ambele părţi ale feţei, dureri severe de cap, insomnii, dureri ale articulaţiilor.
Boala Lyme se tratează cu antibiotic.