Consumul exclusiv de mâncare nepreparată termic favorizează detoxifierea şi grăbeşte vindecarea organismului. Aproape oricine, cu puţine excepţii, poate adopta dieta bazată pe alimente crude, spun specialiştii. Iar persoanelor care suferă de afecţiuni cronice le este cu atât mai indicată.
Principiul pe care se bazează alimentaţia de tip raw este să se consume doar alimente de natură vegetală, fără ca acestea să fie prelucrate termic sau încălzite la temperaturi mai mari de 45 de grade Cesius. Astfel, reţetele care alcătuiesc o astfel de dietă includ ingrediente precum fructe, legume, verdeţuri, seminţe, nuci (inclusiv uleiuri şi unt din seminţe şi nuci), polen, alge marine, spirulină, cacao crudă, seminţe şi nuci încolţite, vlăstari de seminţe şi de cereale.
„Alimentele prelucrate termic îşi pierd aproape 100% elementele nutritive vitale, cum ar fi enzime, vitamine şi minerale (care devin anorganice şi lipsite de viaţă). În plus, mâncarea procesată la foc devine acidă, ceea ce duce în timp la crearea unui mediu acid în organism, acest lucru fiind un teren propice pentru instalarea bolilor", spune Mihaela Gheorghiţă, consultant hrană vie.
Detoxifiază organismul în profunzime
Unul dintre principalele avantaje ale consumului exclusiv de mâncare crudă este că în timp se realizează o detoxifiere permanentă a organismului, deoarece alimentele sunt uşor de digerat şi conţin mai puţine toxine sau substanţe chimice. De asemenea, potrivit specialistului Mihaela Gheorghiţă, o astfel de alimentaţie permite eliminarea surplusului de kilograme, precum şi combaterea constipaţiei şi a hiperacidităţii gastrice, favorizând atenuarea simptomelor unor afecţiuni cronice cum ar fi diabetul zaharat. „Cu ajutorul alimentaţiei «raw» se echilibrează toate funcţiile din organism şi, ca urmare, se regenerează mai uşor în urma accidentelor sau bolilor. Pers