De peste 7.000 de ani, vinul este pentru oameni cea mai delicioasa bautura, apreciata atat pentru gustul deosebit cat si pentru efectele sale benefice pentru sanatatea omului.
Persoanele cumpatate, cele educate sa reziste tentatiilor si care cunosc ce ravagii poate produce excesul de alcool in organism, stiu cel mai bine ca vinul este un medicament excelent de viata lunga si sanatoasa.
Studiile arata ca vinul rosu contine, ca si strugurii din care a fost produs, substante cu efect antibacterian, putand combate chiar si infectiile virale, un pahar de vin pe zi putand scurta durata unei viroze. In forma naturala sau diluat in proportie de 1 la 10, vinul are efecte bactericide, fiind unul din cele mai vechi antibiotice naturale. Amestecat cu miere de albine, vinul poate vindeca diferite ulceratii si plagi externe, avand o puternica actiune cicatrizanta.
Printr-un component important din compozitia sa numit resveratrol, vinul rosu, natural, netratat, preparat in propria gospodarie, ajuta la reducerea inflamatiilor si a riscului de boli cronice ale plamanilor. In caz de raceli, o cana de vin fiert cu putina coaja de lamaie, cu cuisoare sau scortisoara, produce transpiratie in pneumonie, inlatura febra si grabeste vindecarea.
Pentru a intelege mai bine de ce cercetatorii de azi au spus ca, nu peste mult timp, vinul rosu va ajunge sa fie vandut in farmacii in sticle mici precum siropul de tuse, sa aruncam o privire inapoi, in istorie, si sa invatam de acolo ca vinul natural poate fi, la nevoie, un veritabil medicament, consumat numai in cantitati rezonabile.
Inca din antichitate, Iulius Cezar le cerea soldatilor romani sa-si bea portia zilnica de vin pentru ca asa sa fie feriti de boli legate de infectiile interne. In trecut, cu sute de ani in urma, in timpul epidemiilor de holera, tifos, dizenterie, cand oamenii m