Doar cuplurile de români care nu pot face copii vor avea dreptul la donatori şi mame purtătoare, selectaţi după criterii medicale şi de vârstă.
Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat ieri în dezbatere publică proiectul de lege care va reglementa reproducerea umană asistată. Noua lege va stabili clar în ce condiţii o femeie sau un bărbat poate deveni donator pentru cuplurile infertile. De asemenea, va trebui reglementat statutul mamelor purtătoare şi ce se întâmplă cu copilul născut astfel, în caz că membrii cuplului infertil divorţează sau unul dintre ei moare. Ţări precum Franţa, Anglia, Italia, Germania au reglementat acest domeniu sensibil în urmă cu aproape şapte ani, iar acum a venit rândul şi României, având în vedere numeroasele scandaluri în care a fost implicată.
Reamintim cazul Adrianei Iliescu, care a devenit mamă la 66 de ani, precum şi scandalul Sabyc de anul trecut, când femei de etnie romă au fost supuse unor tratamente periculoase de stimulare ovariană în schimbul a 200 de euro, pentru cupluri din Israel şi Germania. „Până acum, în România, nu au fost mari re-s-tric-ţii în acest domeniu. În lipsa unei legislaţii, multe cupluri din străinătate au ajuns în România şi au apelat la mame purtătoare, iar apoi nu şi-au putut declara copilul în ţara de origine", a exemplificat Elena Miclea, preşe-dintele Asocia-ţiei „SOS Infertilitatea" câteva dintre problemele pe care le poa-te isca lipsa legislaţiei. O altă destinaţie căutată pentru femei dispuse să devină mame purtătoare este Ucraina, unde, de asemenea, nu există legis-laţie în domeniu. La noi, primele încercări de a introduce o astfel de lege datează din 2005, însă proiectul a fost abandonat de mai multe ori.
Marea Britanie, legislaţia cea mai permisivă
Potrivit statisticilor, la noi în ţară unul din şase cupluri are probleme de concepţie. Din acest motiv, MS a creat un program naţio