Copilul Alexander Hausvater a stat trei zile pe plaja oraşului Aşkelon, deşi ştia de la radio că o ţară întreagă îl caută. La 18 ani regizorul a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice la Universitatea din Tel Aviv.
Născut în România tulbure de la sfârşitul anilor '40, Alexander Hausvater este şi acum „un căutător al adevărului". Spectacolele sale sunt renumite pentru refuzul de a se conforma normei, pentru că Hausvater crede în experiment, chiar şi pe texte clasice. Cu o educaţie scoţiană, făcută în Israel, la Tabeetha School, completată apoi la „Habima" (Şcoala Teatrului Naţional din Israel), viitorul regizor a învăţat din şcoala generală Shakespeare pe dinafară, ceea ce îl face „să găsească şi acum noi înţelesuri ale unor cuvinte pe care le ştie din copilărie". Ar preda „românismul" în şcolile din România, dar şi „leadership" - cum să fii responsabil pentru deciziile privind propria viaţă şi să încerci să fii cel mai bun în orice ai face.
„Adevărul": V-aţi născut la Bucureşti, aţi emigrat în Israel. Aveţi ceva rădăcini austriece, aţi stat un timp în Irlanda, locuiţi în Canada, iar azi aveţi spectacole înapoi în România. Câte limbi vorbiţi, de fapt?
Alexander Hausvater: Nici nu mai ştiu. Câteodată descopăr câte o limbă pierdută. Am redescoperit rusa, lucrând în Rusia, crezând că o pierdusem. Viaţa mea a început între un tată care venea din Bucovina şi vorbea numai germană, şi mama, care avea o educaţie pur românească. Amândoi au venit însă la Bucureşti foarte tineri şi amândoi au fost influenţaţi de felul în care oraşul trăia înainte de război. Iar povestea mamei e că a fost prima femeie de afaceri în România la timpul respectiv.
Alexander, la grădiniţă
Ce făcea mai exact ?
A fost primul director femeie de aici, la o firmă agrară argentiniană, din Buenos Aires, care cred că se numea Contim. S-a lăsat de asta c