Cele mai multe locuri de joacă din Galaţi au leagănele, toboganele şi balansoarele ruginite şi periculoase. Părinţii şi bunicii sunt conştienţi de riscurile la care sunt supuşi micuţii lor dar nu le pot refuza plăcerea jocului în aer liber.
E vară, iar locurile de joacă în aer liber sunt asaltate de prichindeii nevoiţi să copilărească între betoane şi asfalt încins de caniculă. Din păcate, la Galaţi, după ce că sunt insuficiente, aceste locuri de joacă reprezintă un real pericol pentru copiii care le folosesc. Multe dintre ele n-au mai fost recondiţionate, în adevăratul sens al cuvântului, de ani de zile.
Leagăne ruginite
De fapt, aproape toate locurile de joacă din municipiu sunt dotate cu tobogane, balansoare şi leagăne din metal. Asta în timp ce comunitatea europeană ne recomandă să dotăm spaţiile de joacă cu leagăne şi tobogane din plastic şi cauciuc, materiale care ar reduce gravitatea urmărilor unor eventuale accidente la joacă.
Un spaţiu de joacă total inadecvat întâlnim în Ţiglina III, în vecinătatea cimitirului Cătuşa. Dotările de acolo sunt vechi, depăşite moral şi prezintă un grad mare de risc la utilizare. În plus în zonă nu există amenajate locuri de joacă pentru copii mai mici de trei ani.
Părinţii şi bunicii îşi dau seama de pericolul la care sunt expuşi micuţii, motiv pentru care sunt nevoiţi să-i păzească non stop, îngrijoraţi. Ioana Maravela, în vîrstă de 62 de ani, vine în fiecare zi cu nepoţelul în acest parc.
Femeia spune că locul este neîntreţinut, iar groapa de nisip este luată în stăpânire de câinii comunitari.
"Eu nu mă îndepărtez niciodată de spaţiul astă, când se dă copilul în leagăn sau pe topogan. Toate sunt ruginte, sunt din fier şi se poate accidenta oricând. Nisipul trebuie înlocuit deoarece câinii îşi fac aici nevoile".
Şi locurile de joacă din Parcul „Cloşca" şi „Oră