Fiecare dintre noi are o matusa, o bunica sau o vecina specialista in realizarea galustelor cu prune(sau caise); desi facute din ingrediente putine, chiar saracacioase, galustele-desert au fost vedeta meselor de duminica ale copilariei noastre.
Cum tarabele din piete sunt pline de fructe, de ce sa nu ne aprovizionam cu niste prune sau caise si sa ne punem la treaba?
Iata ce ingrediente am folosit pentru a prepara reteta de galuste cu prune/caise:
Pentru aluat:
1kg cartofi mai fainosi; 300g faina; 1-2 oua; 1 praf de sare; 1 lingura zahar
Pentru umplutura:
500g prune/caise; 6 linguri pesmet; zahar tos; zahar vanilat
Cum preparam reteta de galuste cu prune/caise
1. Pregatim mai intai pesmetul, care se rumeneste in unt topit pe foc mic, iar catre final de tot se amesteca cu zaharul tos. Dupa gust putem adauga si 1-2 pliculete de zahar vanilat.
2. Pentru aluat punem la fiert cartofii. Cand sunt gata ii faramam - fie manual, fie ii dam prin masina de tocat - apoi adaugam ouale, 1 lingura de zahar, incorporam si faina pana obtinem un aluat moale.
3. Cu o lingura luam din compozitia rezultata, o punem in palma in care avem faina (ca sa nu ni se lipeasca de maini), apoi in mijloc punem pruna - desfacuta si cu putin zahar tos peste (sau jumatate de caisa), formam o bocceluta, careia ii dam forma rotunda, si procedam asa pana la terminarea intregii cantitati de aluat.
4. Intr-o cratita incapatoare punem la fiert apa cu sare, iar in momentul in care aceasta clocoteste, o dam la foc mic si adaugam galustile deja formate. Acestea se vor ridica singure la suprafata in momentul in care sunt fierte. Le scoatem intr-o sita la scurs, apoi le tavalim prin amestecul de pesmet si zahar.
Pofta buna!
Fiecare