Lumea financiară a tremurat încă o dată joi când Wall Street-ul s-a prăbuşit, iar bursele europene au scăzut cu 5%. Deşi vineri declinul nu a fost la fel de puternic, cel mai grav este că cele mai mari bănci din lume au pierdut sute de milioane de euro din scăderea acţiunilor.
Zvonurile fataliste, incertitudinile şi avertizările din partea unor bănci şi analişti privind creşterea pericolului ca economiile din Europa şi SUA să reintre în recesiune au continuat să pună presiuni pe acţiunile băncilor, marcând sfârşitul unei săptămâni în care investitorii au abandonat toate speranţele, scrie Financial Times.
Scăderi masive ale acţiunilor băncilor europene
În Europa, acţiunile Credit Suisse au coborât cu 11,2% în decursul săptămânii trecute, în timp ce acţiunile băncii rivale UBS au pierdut 8,7%. Deutsche Bank a consemnat unele dintre cele mai dramatice scăderi din cadrul indicelui Xetra Dax, de 10,2%. În Franţa, BNP Paribas a scăzut cu 12%, în timp ce acţiunile SocGen au pierdut 14,1%. Acţiunile băncii italiene UniCredit au înregistrat o scădere de 14,8%.
Băncile se bazează pe pieţele financiare şi pe încrederea acestora pentru lichidităţi. De obicei, temerile privind siguranţa instituţiilor de credit expuse la ţările cu grad de îndatorare ridicat descurajează împrumuturile făcute băncilor. În cazuri extreme, precum în perioada imediat următoare prăbuşirii băncii americane Lehman Brothers în septembrie 2008, investitorii pot sista complet finanţarea instituţiilor de credit, ceea ce ar aduce haos la nivelul întregii economii, scrie Reuters.
În primele două săptămâni ale lunii august, din cauza temerilor investitorilor privind criza datoriilor din zona euro, bursele din Europa Centrală şi de Est au pierdut până la 15% în primele două săptămâni ale lunii august. După săptămâna de foc 5-12 august, în care bursele ma