Un adolescent din Statele Unite a primit cea mai complexă proteză de picior inventată până acum. În vârstă de 23 de ani, Craig Hutto, a fost atacat de rechini acum şase ani, rămânând fără o mare parte din piciorul său drept.
Hutto studiază pentru a deveni asistent medical la Universitatea Middle Tennessee, unde l-a cunoscut pe profesorul Michael Goldfarb, cel care a pus la punct tehnologia pentru proteza Vanderbilt. Deşi piciorul era încă în faza de proiectare, tânărul s-a oferit să fie cobai pentru dezvoltarea acestuia, arată „The Daily Mail".
Dispozitivul utilizează sisteme computerizate, senzori şi motoare electrice care-i oferă capacităţi bionice. Astfel, spre deosebire de protezele obişnuite, genunchiul şi încheieturile sunt conectate şi se coordonează. Cu ajutorul senzorilor şi microprocesoarelor, piciorul poate anticipa mişcările unei persoane pentru a-i uşura mersul. Studiile făcute de cercetătorii americani au arătat că dispozitivul este cu 25 % mai rapid decât protezele obişnuite, deoarece posesorii acestora din urmă consumă cu aproximativ 40 % mai multă energie decât un om obişnuit. Piciorul, cântărind patru kilograme, are o autonomie de 13 kilometri.
Craig Hutto a spus că „o proteză pasivă e mereu cu un pas în urma mea. Piciorul Vanderbilt are o întârziere de doar o fracţiune de secundă". Momentan proteza nu este disponibilă publicului larg, fiind doar un prototip.