Becurile ar putea fi folosite în viitor pentru transmiterea datelor la distanţă, cu ajutorul tehnologiei wireless. Un cercetător de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) a demonstrat că becurile LED pot fi o alternativă la internetul zilelor noastre.
În cadrul unei prelegeri, profesorul Harald Haas, a folosit o lampă de birou, în care a montat un bec LED pentru a transmite un film pe un ecran. De fiecare dată când punea mâna peste bec, filmul dispărea, deoarece semnalul era întrerupt. Datele au fost transmise cu ajutorul spectrului electromagnetic creat de lumină.
Profesorul Haas a afirmat că, spre deosebire de undele radio, spectrul de vizibilitate al luminii este de 10.000 de ori mai mare, semnalul având o rază de acţiune mult mai mare. Tehnologia, denumită D-light, ar putea transmite informaţii cu o viteză de 10 megabiţi pe secundă, folosind frecvenţa luminii ambientale dintr-o cameră.
Avantajul folosirii becurilor în transmiterea de date wireless vine şi prin numărul acestora. În lume sunt folosite peste 40 de miliarde de becuri. În comparaţie, există doar 1,4 milioane de staţii de amplificare a semnalului telefoanelor mobile. Cu ajutorul becurilor, afirmă Haas, o mare parte a energiei folosite pentru răcirea amplificatoarelor de semnal ar putea fi economisită. Tehnologia ar putea fi folosită în spitale, armată, avioane şi chiar sub apă. „Oriunde este lumină electrică există potenţial pentru transmitere de date", a mai spus profesorul Haas.