Aceasta este concluzia medicilor după ce 13 eleve au făcut toxiinfecţie alimentară la Solca. Inspectorii DSP Suceava au trimis ieri o dispoziţie de închidere a pensiunii până la remedierea problemelor.
Treisprezece voleibaliste din echipa de junioare a Liceului cu Program Sportiv din Suceava antrenate de profesorul Ionuţ Beligan au ajuns săptămâna trecută la spital după ce au mâncat chiftele infectate cu salmonela.
Fetele se aflau în cantomanent, fiind cazate la Casa Antonio din Solca. „Nu era prima dată când ne-am cazat acolo. Am stat şi în iarnă, dar nimeni nu a avut nimic. Acum, starea elevelor este bună, una dintre ele se mai simte rău, însă nu ştim dacă din cauza asta“, a spus Ionuţ Beligan, antrenorul fetelor.
Chiftele cu carne crudă
Sportivele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani se aflau în cantonament de pe 15 august, iar după ce au mâncat o ciorbă rădăuţeană şi chiftele cu piure şi salată de varză, la prânz, au început să acuze dureri abdominale severe, diaree, stări de vomă. Părinţii au fost alertaţi imediat, iar fetele au ajuns în scurt timp la Urgenţe. Nouă dintre ele au fost internate pentru o zi, timp în care le-au fost administrate perfuzii. În urma anchetei epidemiologice, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au constatat că chiftele consumate erau infectate cu bacteria salmonela.
„După analizarea produselor alimentare am găsit salmonela în chftelele care, dacă nu au fost bine prelucrate termic, carnea din interior a rămas mai crudă. A existat şi suspiciunea că una dintre bucătărese ar fi fost purtătoare de salmonela, însă analizele nu au confirmat“, a declarat dr. Ludovic Abiţei, directorul DSP Suceava.
Aceştia au transmis Ministerului Sănătăţii rezultatele, urmând ca inspectorii să facă o anchetă la operatorul alimentar din zona Rădăuţi, de la care a fost cumpărată carnea. „Părinţii elevelor