NASA şi General Motors au semnat o înţelegere la Centrul Spaţial din Huston pentru a construi un nou robot umanoid capabil să lucreze cot-la-cot cu oamenii. Sursa: NASA
Folosind tehnologii de ultimă generaţie, viitorii roboţi vor asista astronauţii în timpul misiunilor periculoase din spaţiu şi vor ajuta GM să construiască maşini mai sigure.
Luni, 22 august, Robonaut 2 - sau „R2” așa cum mai este cunoscut robotul umanoid transportat în februarie la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) de nava cosmică Discovery aflată în ultima sa misiune - a fost branșat la sursa de alimentare a platformei orbitale și activat după cinci luni de așteptare, informează stiintasitehnica.com.
Pentru a fi “la modă”, “Omul de tinichea” are chiar şi cont pe siteul de socializare Twitter (@astrorobonaut), unde a lăsat deja un prim mesaj: "Vai ce bine mă simt datorită electronilor! Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omul de tinichea". Aici are deja 40.000 de abonaţi, iar inginerii care i-au dat viaţă vor ţine cititorii la curent cu ultimele noutăţi din viaţa umanoidului.
În viitor NASA va publica şi o filmare cu R2 în acţiune.
Momentan robotul şi-a demonstrat buna funcţionare în sensul alimentării cu energie şi a “văzului”, “simţ” asigurat de camera montată în partea frontală a capului.
În timp ce androidul este proiectat să activeze exclusiv în interiorul staţiei spaţiale, el neavând picioare în configuraţia actuală, se lucrează deja la o pereche de picioare potrivite pentru el. Le va primi, probabil, în 2013. R2 cântăreşte 136 kg şi are un metru înălţime.
În viitor, versiuni îmbunătăţite ale lui R2 s-ar putea aventura în afara ISS, direct în spaţiu, alături de membrii echipajului uman. Proiectanţii doresc ca versiuni mai avansate ale “omului de tinichea” să poată explora alte planete, alături de colegii l