Fructele, legumele, peştele şi uleiul de măsline se combină ideal cu pâinea integrală sau cu orezul brun, cu beneficii pentru vasele de sânge, în condiţiile unui consum moderat de sare, zahăr şi grăsimi. Cele mai indicate pentru consumul zilnic sunt vegetalele proaspete. Ele sunt o bună sursă de potasiu, esenţial pentru funcţionarea optimă a inimii.
Piersicile, pepenele, roşiile, castraveţii şi ardeii sunt un adevărat cocteil de apă şi de minerale sănătoase pentru inimă. Salatele de crudităţi sau sucurile preparate la blender, supele-cremă reci, obţinute din legume, cu puţin piper şi usturoi, te vor ajuta să te dezobişnuieşti treptat de pofta de sare, cu rezultate pentru sănătate. „Reducerea consumului zilnic de sare dă rezultate mai bune în scăderea numărului de decese decât cele mai inovative tratamente", subliniază prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Asociaţiei Române a Inimii.
Sarea, ascunsă în alimente
„Pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, ghidurile americane recomandă un consum de cel mult 1,5 grame de sodiu pe zi, adică de 3,8 g de sare, aceasta însemnând trei sferturi de linguriţă de sare toată ziua!", atrage atenţia medicul specialist în nutriţie-diabetologie Adrian Copcea din Cluj-Napoca.
Recomandarea nu pare greu de urmat, dacă ţinem cont de câte ori folosim solniţa în 24 de ore. Problema este că doar 10-20% din sarea pe care o consumăm zilnic provine din solniţă. Restul se găseşte „ascunsă" în alimente. Laptele, ouăle, carnea, chiar şi fructele şi legumele - toate conţin clorură de sodiu, unele însă în cantităţi mult mai mari decât altele. Cele mai bogate în sare şi, deci, de evitat sunt brânzeturile sărate, mezelurile, preparatele fast-food (inclusiv chipsurile), carnea afumată şi conservele. Sarea poate fi înlocuită cu alte condimente de provenienţă naturală: piper, busuioc, curry, oregano, pătrunjel. Şi a