• Daca va fi votat in Parlament, luna viitoare, noul cod al asistentei sociale va avea un impact major asupra beneficiarilor din judetele mari, cum este Iasul • Economiile care se vor face la bugetul statului vor fi relativ mari • Numarul asistatilor social va scadea drastic, cu pana la 35 la suta, punandu-se accentul pe orientarea oamenilor spre locuri de munca si ajutorarea celor aflati in imposibilitatea de a munci: persoanele cu handicap, in varsta sau mamele singure
Proiectul de lege al noului cod al asistentei sociale a fost pus spre dezbatere in primavara acestui an. In nota de fundamentare emisa in acelasi timp cu draftul legii sunt expuse reglementarile de baza si principiile noului act normativ. Aici se porneste cu o serie de concluzii, privind legislatia in vigoare, care ar trebui schimbate. Concret, Guvernul a constatat pe parcursul aplicarii legii ca prestatiile sociale actuale nu mai sunt eficiente, beneficiile rezultate din sistemul de asistenta sociala fiind depasite de efortul financiar depus. De asemenea, Uniunea Europeana a solicitat Romaniei sa-si determine foarte clar performanta sistemului de asistenta sociala.
Ajutor numai pentru cei care nu pot munci
Aspectul cel mai important al noii legi il constituie reducerea tipurilor de prestatii sociale, care va avea ca urmare directa scaderea numarului de asistati social. Astfel, daca momentan, in judet, singurul castig financiar pentru numeroase familii din anumite localitati este cel dat de statul roman, de la intrarea in vigoare a legii asistentei sociale, situatia se va schimba. Persoanele apte de munca vor fi indrumate spre recalificari profesionale, sprijinul statului fiind directionat in special catre batranii cu venituri mici, persoanele cu dizabilitati care ii impiedica sa isi asigure un venit si mamele singure.
La fundamentarea noii legi s-