Jos, șoferii se bat pe un loc de parcare, sus, fluieră vântul. Megaparcarea de 10 milioane din Centru se umple doar la Simfonia Lalelelor și Zilele Piteștiului, iar la Piața Ceair, șoferii preferă să parcheze pe alei în loc să-și urce mașinile la etaj.
În urmă cu doi ani, Municipalitatea inaugura uriașa parcare supraterană, supravegheate video, de la Biserica Mavrodolu. 370 de locuri, pe nu mai puțin de trei nivele, aproape cât pe întreg bulebardul IC Brătianu. O investiție de 10 milioane de lei, în buricul târgului, pe care piteștenii încă o mai ocolesc deși tarifele nu sunt mai mari decât jos, în stradă: un leu/oră sau 4 lei/zi.
“Nu e la-ndemână. Nu zic c-ar fi e rea, bine că s-a făcut, dar n-o să-mi las mașina la Mavrodolu dacă eu am treabă la primărie. Și chiar dacă n-ar fi vorba de o distanţă mare, tot aș căuta un loc în parcările de jos. De când au dat-o în folosință, nu mi-am urcat maşina în parcarea asta decât de două ori, când chiar n-am avut încotro.”, spune Liviu Băjan, 43 de ani, șofer.
În timp ce în parcările de la Casa Cărţii, Prefectură sau de pe IC Brătianu n-ai unde arunca un deget, într-o zi obișnuită, în parcarea supraterană abia dacă se ocupă jumătate din locuri. Reprezentanţii Primăriei spun că gradul de ocupare ar fi, în ansamnblu, mai mare.
„De umplut, se umple doar la Simfonia Lalelelor sau la alte sărbători, dar per total putem vorbi de un grad de ocupare de 75%.”, spune Constantin Zichil, şef Serviciul Patrimoniu, Primăria Piteşti.
Nici în parcarea din Ceair nu se îngrămădesc şoferii
Situaţia este aproape identică la Piaţa Ceair. Cele 150 de locuri ale parcării supraterane dată în folosinţă în 2006, după reabilitarea pieţei, stau pe jumătate neocupate. Construcţia, un pic mai ieftină decât cea de la Mavrodolu, dotată cu lift şi semaforizată corespunzător, a fost ridicată tocmai pentru