Un tort generos din ciocolată, realizat fără coacere şi prea multă bătaie de cap. Dens, cremos şi plin de sine, bogat în aromă şi endorfine, acest tort se face repede, se odihneşte mult la rece şi se consumă câte puţin, pe îndelete.
Porţii: 8
Timp preparare: 45 minute (plus 4 ore la rece)
Ingrediente:
500 gr ciocolată neagră
200 ml smântână dulce
400 ml frişcă vegetală bătută
50 ml cognac sau rom negru
50 gr stafide înmuiate în rom sau cognac (opţional)
blat
150 gr. biscuiţi
50 gr unt
50 gr zahăr
30 ml smântână dulce
Preparare:
Biscuiţii se toacă sau se zdrobesc.
Zahărul se caramelizează într-o cratiţă.
Se stinge zahărul - cu grijă să nu va ardeţi - cu smântâna dulce.
La final, după ce zaharul s-a topit şi s-a transformat într-un sos cremos în amestec cu smântâna dulce, se încorporează untul şi biscuiţii tocaţi.
Amestecul de blat se întinde şi se presează cu o lingură sau spatulă într-o formă de tort cu margine detaşabilă (unsă cu puţin unt) pentru a forma un strat uniform. Introduceţi forma de tort cu blatul la frigider.
Topiţi ciocolată în smântână dulce, într-un vas pe bain-marie. Încorporaţi romul sau cognacul. Trageţi deoparte şi lăsaţi se răcească bine.
Până se răceşte sosul de ciocolată, bateţi bine frişca pentru a obţine o consistenţă cremoasă.
Pentru reuşita tortului, pentru a evita tăierea lui iremediabilă, cele două compoziţii care urmează a fi amestecate (sosul de ciocolată şi frişca) trebuie să aibă temperaturi cât mai apropiate. Din acest motiv, frişca nu se introduce la frigider după ce a fost bătută, iar sosul de cicolată trebuie să se fi răcit.
Se încorporează treptat, cu ajutorul unui tel, sosul de ciocolată în amestecul de frişcă. Crema se omogenizează uşor doar cât să fuzioneze cele două componente. Când întreag