De la declanşarea crizei, săracii au sărăcit şi mai mult, iar bogaţii şi-au mai rotunjit conturile. Clasa de mijloc tinde să dispară. Franţa are aproape 8,2 milioane de locuitori, din totalul de 63 de milioane, ale căror venituri lunare sunt mai mici de 950 de euro.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice (Insee), în 2009, numărul persoanelor sărace din Franţa se apropia de 8,2 milioane, adică 13,5% din totalul populaţiei. În această categorie sunt incluşi francezii care trăiesc cu mai puţin de 950 de euro pe lună. Din cei 8,2 milioane, circa 4,5 milioane au venituri mai mici de 773 de euro.
Scăderea nivelului de trai este o consecinţă a crizei. Înainte de declanşarea acesteia, între 2005 şi 2008 nivelul de trai în Franţa s-a ameliorat uşor, cu 2%. Studiul publicat ieri arată că, în timp ce aproape toate categoriile socio-profesionale au fost afectate, cei mai loviţi au fost cei cu venituri mici. Iar situaţia lor ar fi putut fi şi mai tragică, dacă guvernul nu ar fi luat măsuri sociale şi fiscale pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici.
Diferenţa dintre săraci şi bogaţi s-a adâncit şi mai mult. Astfel, în timp ce nivelul de viaţă al 10% dintre cei mai săraci francezi a scăzut cu 1,1%, nivelul de viaţă al celor cu venituri medii a crescut cu 0,4% în 2009 faţă de 2008. În această categorie sunt francezi care câştigă 1.590 de euro lunar. Cel mai bine au trecut prin criză francezii bogaţi, al căror nivel de trai a crescut cu 0,7%. De altfel, şi în anii de dinaintea crizei, veniturile lor au crescut semnificativ. La acest fenomen au contribuit şi scutirile de taxe de care beneficiază mulţi francezi cu venituri mari.
Studiul vine în sprijinul intenţiei Guvernului de la Paris de a elimina numeroasele „nişe fiscale" şi de a-i taxa pe cei cu veniturile foarte mari. Bogaţii Franţei nu par