National Geographic Channel prezintă de la ora 21.00 documentarul \"Enigme vechi: Sfântul Graal\", care încearcă să descifreze o taină veche de mii de ani.
Simbol al harului, al viziunii misterelor inefabile şi al uniunii divine, Sfântul Graal a captivat imaginaţia oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. În literatura medievală, Graalul este un obiect simbolic şi reprezintă un mare mister.
Cel mai des este asociat cu vasul din care a băut Iisus Hristos la Cina cea de taină şi, de asemenea, cu cel în care Iosif din Arimateea a strâns picăturile de sânge ale lui Iisus răstignit. Se crede că acest vas ar fi fost făcut dintr-o singură piatră preţioasă şi că ar fi fost înzestrat cu puteri miraculoase. Nu e de mirare că jurul lui au luat naştere nenumărate poveşti şi mituri.
Căutări şi dovezi
În primul episod al acestui serial documentar, Janice Bennett, autoare de romane de succes şi cercetător al Graalului, investighează dacă în Catedrala din Valencia, Spania, se află legendarul potir. Acesta este păzit de o frăţie de Cavaleri Sfinţi care au jurat să-l protejeze chiar cu preţul vieţii.
Urmând o pistă ascunsă într- o legendă din secolul al XII-lea, Bennett ajunge la o mănăstire din vârful unui munte în Pirinei, unde e posibil ca Sfântul Graal să fi fost păstrat şi descoperă o conspiraţie nazistă care avea scopul de a crea o nouă religie bazată pe ocultism.
Alte indicii
Academicianul Nick Howarth descoperă şi el un simbol misterios într-o hartă străveche la Universitatea din Oxford care ar sugera locaţia labirintului original al Minotaurului. Pe insula grecească Creta, cercetătorul încearcă să găsească această locaţie, dar este oprit de armata greacă, pentru că locul a fost folosit de nazişti pentru depozitarea muniţiei.
Bombele neexplodate şi cutremurele fac regiunea un loc foarte periculos pentru explorare. Căutând dovezi ale al