Simulările făcute la nivelul filialelelor au dat aripi actualilor parlamentari democrat-liberali. Aceştia se văd câştigători, cu primarii pe post de \"locomotive\" la alegerile simultane din toamna lui 2012. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Scrutin majoritar cu un singur tur, ca la primari şi şefii de Consilii Judeţene, sau un sistem de vot mixt cu un mecanism de compensare menit să potolească temerile partenerilor de coaliţie?
În PDL, parlamentarii susţin prima alternativă. La fel şi liderii. Aceştia sunt însă mai rezervaţi deoarece sunt interesaţi să nu-şi antagonizeze partenerii de guvernare, în speţă UDMR, care se simt dezvantajaţi de principiul uninominalului pur. Coroborat cu organizarea simultană a localelor cu parlamentarele, un asemenea sistem de vot ar putea oferi PDL un scor de 30-40%. Estimarea provine din simulări interne efectuate la nivel jude ţean şi regional, susţin surse PDL.
Impunerea în coaliţie a ideii comasării alegerilor, prin amânarea localelor în toamnă, a dat aripi deputaţilor şi senatorilor PDL. Conştienţi că, pe fondul erodării la guvernare, nu au şanse să reitereze de unii singuri rezultatul electoral din 2008, aleşii pedelişti au găsit balonul de oxigen necesar să îşi prelungească cariera parlamentară şi după 2012.
Soluţia salvatoare: primarii
Cointeresarea şi folosirea imaginii şi prestaţiei propriilor primari în beneficiul lor, prin organizarea simultană a celor două tururi de scrutin este considerată soluţia salvatoare. Parlamentarii PDL au constatat că primarii partidului, beneficiari ai fondurilor bugetare pentru propriile proiecte, nu sunt asimilaţi negativ de către comunitatea locală cu activitatea guvernamentală, aşa cum se întâmplă în cazul reprezentanţilor legislativului.
Or, alegerea edililor într-un singur tur va permite ca zestrea de 931 de primării din 2008 să f